Transport en logistiek

10 mei 2017
 Categorieën: Automotief, Blog


Transport en logistiek

Een kunststof tank wordt steeds meer gebruikt voor het transport en de opslag van vloeistoffen en semi-vloeibare stoffen. De vloeistoffen kunnen variëren van additieven voor de voedingsnijverheid, chemicaliën, farmaceutische producten tot brandbare producten, enzovoort. Kunststof tanks bestaan in verschillende uitvoeringen met een volume variërend van 500 tot 2500 liter. Ze zijn zodanig ontworpen dat de opslag en het transporteren, ook van gevaarlijke goederen, op een veilige manier kan gebeuren. Voor de opslag en het transport is het beter benutten van de beschikbare ruimte primordiaal omdat het verschil enorm is in vergelijking met cilindrische vaten. Voor de opslag van een cilindervormig vat van 200 liter is er evenveel ruimte nodig als voor een kunststof tank van 1000 liter. De meeste kunststof tanks hebben het voordeel dat ze hergebruikt kunnen worden. 


Gebruik van kunststof tanks

Tegenwoordig worden kunststof tanks gebruikt in verschillende sectoren van de voedings- en drankindustrie, de chemische en farmaceutische industrie, de bouwindustrie, enzovoort. De blokvormig tanks moeten gecertificeerd worden voor het transport en de opslag van gevaarlijke goederen. De duur van het gebruik van kunststoftanks kan oplopen tot 5 jaar,Op voorwaarde dat ze goed onderhouden worden en op de juiste manier worden gestapeld en getransporteerd. Na deze periode moeten ze om veiligheidsredenen uit de markt genomen worden. Daarna worden ze tweedehands verkocht als drinkvaten voor vee of voor de aanleg van watervoorraden in de bouwnijverheid. De meeste kunststof tanks worden beschermd in een roestvrijstalen houder om lekkage tijdens het verhandelen te voorkomen. De duur van het gebruik is ook afhankelijk van de aard van de stof die erin getransporteerd wordt. Voor de voedingsindustrie zijn er heel strenge voorschriften rond het reinigen van de tanks. Er zijn tegenwoordig ook kunststof tanks die uitgerust zijn met een drukventiel voor de opslag en transport van brandbare materialen. Deze vaten worden speciaal getest op hun brandvertragende eigenschappen en moeten minstens 30 minuten bestand zijn tegen vuur zonder dat ze barsten. De meest kunststoftanks zitten niet alleen in een metalen frame, ze zijn meestal ook gemonteerd op een pallet om het stapelen en verplaatsen gemakkelijker te maken.


Nieuwe ontwikkelingen

Naast de tanks voor voor het transport van goederen op omgevingstemperatuur bestaan er ondertussen ook al kunststof tanks voor de opslag en het transport van temperatuurgevoelige stoffen. Producten die vloeibaar moeten blijven op een bepaalde temperatuur, zoals vloeibare chocolade of lijmen kunnen in deze tanks opgeslagen en vervoerd worden. Omwille van zeer hoge eisen wat betreft veiligheid en hygiëne in de voedselindustrie worden vaak opvouwbare tanks gebruikt. Het ontwerp is gebaseerd op een uitwendige wand van kunststof met daarin een gesteriliseerde plastic zak die telkens kan vervangen worden. Deze tanks worden gebruikt voor fruitsappen, zuivelproducten en additieven voor de voedingsindustrie. Aangezien de buitenkant samenvouwt, zijn deze containers zeer kostenefficiënt voor het transport naar hun plaats van oorsprong.


Delen