Rijbewijs halen: autorijles

10 januari 2018
 Categorie├źn: Automotief, Blog


Wat kan je verwachten van een autorijles?

Wil jij je rijbewijs halen? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een autorijschool bij jou in de buurt en om je eerste autorijles te reserveren. Bedenk vooraf in wat voor soort auto je wilt lessen: schakel of automaat? Soms is er een wachttijd en daarom kan je er beter op tijd bij zijn. Om je rijbewijs te halen heb je een bepaald aantal rijlessen nodig. Dit schat de instructeur vaak al in op basis van je eerste uren op de weg. Naast het auto leren rijden, moet je je theorie halen en tot slot je vaardigheden laten zien in een rijexamen met examinator van het CBR. Wat leer je in deze rijlessen? Wat kan je verwachten? Hoeveel heb je er nodig? Wat komt er kijken bij het halen van je rijbewijs? Je leest het hier! 


Wat leer je tijdens een autorijles? 

Tijdens een autorijles leert de instructeur jou auto rijden. Hij leert je alle kneepjes van het auto rijden en vertelt je waar je op moet letten in het verkeer. Met enkel leren waar het rem- en gaspedaal zit en hoe je moet schakelen ben je er namelijk nog niet. Dan begint het pas. Je leert tijdens een autorijles anticiperen op mede automobilisten, speciale vaardigheden zoals straatje keren, inparkeren en een hellingproef doen en hoe jij volledige controle in het voertuig hebt. 


Wat kan je verwachten van een autorijles?

Tijdens een autorijles ga je direct met de instructeur de weg op. Afhankelijk van de rijschool mag je eerst alleen sturen of al meteen de hele mikmak doen, inclusief schakelen, gas geven en remmen. De instructeur heeft eveneens pedalen voor zich zodat fouten kunnen worden gecorrigeerd. Tijdens de autorijlessen leer je de wegen van jouw stad of dorp en de omliggende omgeving goed kennen. De rijdt namelijk vaak diverse routes, waarbij na verloop van tijd diverse vaardigheden worden toegepast zoals parkeren, een stopopdracht of hellingproef. 


Hoeveel autorijlessen heb je nodig?

Het aantal autorijlessen dat je nodig hebt, is afhankelijk van in hoeverre jij aanleg hebt met auto rijden. Leer je gauw nieuwe dingen en heb je er gevoel voor? Dan zal je examen sneller worden ingepland dan wanneer dit niet het geval is. Vaak begin je naast je autorijlessen ook meteen met je theorie. Zodra je die toets gehaald hebt zal de instructeur kijken of je klaar bent voor de (eventuele) tussentijdse toets. Met de tussentijdse toets kan je een vrijstelling krijgen op je rijexamen krijgen. Als je deze haalt hoef je namelijk geen speciale vaardigheden te tonen, maar hoef je enkel een rondje te rijden. 

Voor autorijles in Den Haag moet je bij Autorijschool Murat zijn.


Delen