Online beleggers in de oliehandel

17 april 2018
 Categorieën: Automotief, Blog


Olie wordt nog steeds 'het zwarte goud' genoemd. In de oliehandel is nog steeds veel geld te verdienen, al veroorzaakt de grondstof ook vervuiling. Om olie zijn al heel wat oorlogen gevoerd, en de oliehandel heeft al heel veel mensen steenrijk gemaakt. Ook slimme online beleggers zitten in de oliehandel tegenwoordig. In de hoop rijk te worden van de toch wel omstreden grondstof waarvan de voorraad langzaam maar zeker slinkt.   

Barrel of vat

De handel in olie houdt wereldwijd, 24/7 en vijf dagen per week ontzettend veel mensen bezig. De belangrijkste oliemarkten zijn de NYMEX, de ICE en de in Londen gevestigde IPE. Er wordt overigens in verschillende soorten olie gehandeld. Moeilijk om in de oliehandel te gaan is het anno 2018 niet meer. Belangrijk voor de aspirant handelaar is CFD: Contract For Difference. Dit instrument is voor iedereen begrijpelijk en flexibel. Er zijn ontzettend veel CFD-makelaars. Het is overigens goed gebruik de prijs van olie in dollars weer te geven en de gehanteerde eenheid is een barrel of een vat.   

Vraag en aanbod

De prijs van olie bij Ballering wordt bepaald door een aantal zaken. Uiteraard ligt dat vooral aan vraag en aanbod. Ook de verwachtingen over langere termijn van vraag en aanbod speelt daarbij een rol net als speculatie van de grote jongens (de grote marktpartijen dus) en zeker ook angst en emotie. Dat laatste bleek weer eens in de Golfoorlog. Toen verdubbelde de prijs zonder dat er – met dank aan Saudi-Arabië - ook maar iets van een olietekort was. Nog een factor is de toestand van de wereldeconomie. Gaat het goed met de economie, dan wordt er meer olie gebruikt en gaat de prijs omhoog. Prijsdaling en recessie gaan aan de andere kant ook hand in hand. Omdat de olievoorraad slinkt, gaat de prijs uiteraard structureel stukje bij beetje omhoog.   

Oliehandel

Ook de moderne belegger waagt zich tegenwoordig in de oliehandel. Kleine koersschommelingen kunnen voor de slimme belegger al leiden tot behoorlijke winsten, mits belegd wordt met een zelf bepaalde hefboom in de onderliggende waarde. De particulier kan ook profiteren van dalende en stijgende koersen als er gewerkt wordt met CFD's, waarmee je long of short gaat. Voor de groep beleggers die in de olie gaat, is het belangrijk alle termen te kennen en om vooraf een duidelijke strategie uit te stippelen aan de hand van een gemaakte analyse.  

Vroeger was de handel in olie de ver-van-mijn-bed-show voor de online belegger. Dat is nu dus niet meer zo. Het vergt wat voorwerk en het vergt wat zelfstudie, maar het 'risico' om miljonair te worden is zeker aanwezig.


Delen