Triumph oldtimers are forever

17 oktober 2018
 Categorieën: Autoverdelers, Blog


Je hebt vast wel eens op de weg een auto voorbij zien rijden waarvan je dacht "Wat is dat voor een gave bak!?". Was het een sportieve auto met een klassiek model en dacht je hem wel eens eerder te hebben gezien? Hoewel er natuurlijk meerdere automerken sportwagens hebben gemaakt, is er een dikke kans dat dit een Triumph oldtimer was. Triumph Motor Company had veel verschillende modellen. De meeste zijn sportief en nu oldtimer, maar je ziet ze nog geregeld. Ook Autobedrijf Timmer heeft een mooie collectie.

Vandaar dat in veel films een Triumph is gebruikt. James Bond reed bijvoorbeeld het liefst in een Triumph. In Dr. No is Sean Connery te zien in een Triumph Herald Convertible (www.youtube.com/watch?v=c3O0eQzl4ZU). Hier zie je, afgezien van de gedateerde special effects, dat deze auto ook een echte sportwagen is. Het merk komt uit Groot-Brittannië, dus hij is waarschijnlijk ook als nationaal pronkstuk ingezet. En in Diamonds Are Forever rijdt Sean Connery zelfs door Amsterdam in een Triumph Stag (www.youtube.com/watch?v=6z6ncrOt3h0). De Triumph Stag is een luxe sportwagen met 8 cilinder, lekker pittig dus. In de sci-fi film The Wraith rijdt een belangrijk personage in een Triumph Spitfire. Het is een Amerikaanse film, dus daar is hij helaas afgebeeld als een oude slecht functionerende cabriolet.  Het is jammer en misleidend dat in The Wraith de Triumph Spitfire is gebruikt als afdankertje. De Spitfire 1500 was weliswaar minder betrouwbaar dan zijn voorgangers Spitfire Mark, maar de Engeland geproduceerde 1500 was een stuk sneller in het verkeer. De meeste Triumphs waren goede wagens, door de Italiaan Giovanni Michelotti ontworpen en heel stijlvol en luxueus afgewerkt. 

Een Triumph oldtimer kan je goed onderhouden   

Een huidige Triumph is natuurlijk wel meer dan 40 jaar oud, maar nog steeds kan je goede wagens vinden. Uiteraard is het wel van belang dat je goed kijkt naar de staat van het chassis en of er roestplekken op het plaatwerk zitten. Bubbeltjes in de verflaag en roestbelletjes op metaal zijn een teken van corrosie. En het helpt als je van sleutelen houdt of een goed adres hebt waar je het onderhoud van jouw Triumph oldtimer kan laten doen. 

Maar waar doe je het allemaal voor?   

Een Triumph oldtimer rij je voor het gevoel. Je wordt gezien, maar bovenal voel je dat je heerlijk rijdt. Dit gevoel krijg je wanneer je over het houten dashboard wrijft, je in die wagen gaat zitten en weet dat de kracht en wegligging met jou samensmelten, wanneer je de sleutel in het contact omdraait en dit geluid uit jouw Triumph oldtimer komt: https://www.youtube.com/watch?v=cCckwesQmeo


Delen